Hoe vind ik hier mijn weg in?

Allereest, wat is BDSM?

Ik kan hier heel wetenschappelijk op in gaan, maar de betekenis hiervan kunnen we allemaal Googlen.


Wat betekent het in de echte zin van het woord? Wanneer ben je into bdsm?
De basis ligt in de controle/zeggenschap van de ene persoon naar de ander. Dit kan zijn in een spel, in een tijdelijke connectie of in een vaste relatie. Daarbij rekening houdend met het gegeven dat het altijd een uitwisseling is waar beiden akkoord mee gaan. Sterker nog; vaak ligt de de keuze bij de onderdanige wie de controle over haar of hem mag hebben en in welke mate. Dat heet consensus non consensus. Maar eenmaal een afspraak gemaakt, staat hij ook. Alleen door het eindigen van de verbintenis eindigt ook de deal die je samen sluit. Bij de een is dat het eindigen van een sessie, bij de ander bij het beëindigen van de relatie. Hoe ver men hier in gaat is voor iedereen verschillend. En in hoeverre de een controle heeft over de ander, bepaal je samen.

 

BDSM en je seksualiteit

BDSM heeft te maken met je seksualiteit.

Vaak. Meestal. Ik hoor dat er ook mensen zijn die aan BDSM doen, maar hun seksualiteit daar niet in betrekken. Ik herken dat niet en ik ken ik ook niemand die dat kan uitleggen of verifieren. 
Wat is het verschil tussen 'gewone' seksualiteit en 'bdsm seksualiteit'. Natuurlijk ligt de basis weer in de controle van de een en controle uit handen geven van de ander. 

Ik ga het uitleggen met de tegenstelling van BDSM, wat in onze wereld vanilla wordt genoemd. Vanilla in de zin van één  smaak. Niet minder lekker dan welke smaak dan ook maar wel maar één smaak. Terwijl BDSM uit veel meer smaken bestaat. Veel meer kleuren. Wat niet perse betekent dat dat beter zou zijn, uiteindelijk moeten wij veel verder reiken om ons gerief te vinden. Ik gebruik de regenboog hierbij als metafoor. Met aan het einde de pot met goud. In deze betekenis staat de pot met goud voor ‘seks’. Wanneer mensen zicht tot elkaar aangetrokken voelen, eenmalig, langdurig, fysiek, of ook mentaal, dan hebben zijn (als ze geluk hebben) seks met elkaar. Dan gaan ze voor de pot met goud. Bdsm’ers zien die pot als goud als eindstation (of misschien niet eens altijd, is de reis naar de pot al voldoende.) Wij willen eerst die baan van kleuren volgen om ons voortebereiden op die pot met goud. Alle kleuren van de regenboog, of misschien maar een van die kleuren. Die kleuren staan hiervoor dan weer symboliek voor fetisjen; in allerlei vormen en maten die gebaseerd zijn op pijn en/of vernedering bediend door diegenen die de controle heeft. Kleuren die wij nodig hebben om in extase te raken, los te komen, verliefd te worden of opgewonden. Onze seksualiteit is dus veel complexer, heeft meer lagen en dieptes en vraagt veel meer triggers om uiteindelijk bij die pot met goud te komen aan het einde van die boog.

Met deze metafoor hoop ik wat meer duidelijkheid te hebben kunnen geven en zie je ook dat wat het meer verdieping eist dan alleen afgaan op een fysieke aantrekkingskracht.

En nu?

Ergens in je leven kom je er achter dat je dominante of onderdanige gevoelens hebt. De één voelt dit al vanaf zijn jeugd, de ander wordt op latere leeftijd geïnspireerd of geïntrigeerd. Je beseft dan ook dat niet iedereen dit voelt en dat het voor velen niet begrepen wordt. 

Gelukkig zul je in je zoektocht ontdekken dat er een wereld is met gelijkgestemden die je verstaan en hetzelfde ervaren.