Je onderwerpen aan iemand

Onderdanig zijn, submissive, wat betekent dat?
Het letterlijke woord betekent dat je een ander wil volgen en gehoorzamen omdat je naar die ander opkijkt. Het woord ‘willen’ is hierbij ook weer interessant. Want als je submissive bent in je seksualiteit, betekent dat, dat je seksueel reageert op dominantie. Je wordt toegankelijk en opgewonden. Uiteraard betekent dit, net als bij reguliere chemie, dat het  persoonsafhankelijk is. Niet elke dominant zal je kunnen raken in je onderdanigheid. Wat dat betreft zijn wij net mensen. ;) 

Naast de seksualiteit heb ik ervaren dat ik dit ook in mijn relatie wil. De geborgenheid die ik daarbij voel is ongeëvenaard. Het sluimerde altijd al in mijn relaties; vond het fijn mijn partner te volgen in wat hij belangrijk vond. Ik kreeg een fijn gevoel achter de man te staan. Terwijl ik ondertussen ook wel zeker zelfstandig groeide en ontwikkelde.

In de BDSM zijn deze verlangens makkelijker uit te leggen aan een/je Dom. Omdat zijn/haar verlangens precies daar tegenover staan. Je kunt hier vorm aangeven door regels op te volgen die je Meester(es) heeft opgesteld zodat je structuur krijgt in je dagelijkse leven. Wetende dat je daarmee je Dom trots of blij maakt. Maar structuur geeft ook rust in je hoofd.
De verantwoordelijkheid over bepaalde dingen aan de ander over laten is ook zo’n rustgevend gevoel. Dat betekent ook veel minder onnodige ruzietjes of discussies want je Dom heeft vaak gelijk. Of krijgt gelijk*.
Belangrijk hierbij te melden, dat dit in samenspraak gaat. Samen maak je van te voren afspraken in hoeverre je dit wilt uitwerken.

De macht uit handen (willen) geven.
Word je week in je benen en kriebels in de buik wanneer je voelt dat een ander het stuur wil overnemen of overneemt? Voel je de neiging om ja en amen te zeggen en alle controle uit handen geven? 
Omdat je dit voelt of bent, geeft dat nog niet aan dat je je overgeeft aan alles. Je blijft een volwassen mens met je eigen emoties en ideeën. En vaak vergt het respect EN vertrouwen om los te laten. In hoeverre je je onderdanigheid aanwezig wil laten zijn in je relatie is een keuze. Is het alleen bij (seksueel) spel of wil je dit integreren in je relatie? Beide vergt (ook) van de sub motivatie en inzet. Niet alles gaat vanzelf. 

Dat brengt mij tot een heel interessant onderwerp nl. dat je zelf kunt werken aan je onderdanigheid! Niet alles is afhankelijk van je Dom, je kunt zelf aan de slag als je de ambitie hebt dit in je relatie te verweven. Je kunt je Dom stimuleren en inspireren beter of makkelijker in zijn rol van Meester te komen door daar in de relatie zelf initiatief in te nemen zonder het stuur over nemen.

Een van mijn counselingstrajecten is dan ook:

“Werken aan je eigen onderdanigheid”

* Het gelijk geven aan je Dominant heeft (vaak) als achtergrond de gedachte: 'Is deze discussie het waard om ruzie over te maken of schuil ik mij achter mijn onderdanigheid en zeg: "mijn meester geeft gelijk". Het geeft rust en ontwijkt heel veel onnodige ruzies. ;)